Islanda poate intra în Guiness Book


Postat de Elefănțelul Albastru in 04 Jan 2015
Islanda poate intra în Guiness Book

În general, ţările nordice nu ne prea atrag pentru a ne petrece vacanţele şi asta pentru că frigul tăios şi peisajele dezolante, albe şi lipsite de viaţă, nu fac decât să ne accentueze starea de depresie.

Pe de altă parte, ţările nordice sunt nişte zone ale contrastelor: oraşe în care trecutul şi prezentul se îmbină într-o feerie de stiluri arhitectonice, oameni deosebiţi, tipuri diferite de gândire, cam asta oferă „pe tavă” nordicii turiştilor care ajung pe acolo an de an. Dintre toţi nordicii, islandezii par a fi cei mai inventivi când vine vorba de atracţii turistice unice în lume. Ei s-au gândit aşa: noi, în Islanda, ce avem? Păi avem zăpadă, avem gheizere, Laguna Albastră şi nişte peisaje care îţi taie răsuflarea. Aşa, dar astea deja le ştie o lume întreagă şi sunt vizitate mai tot timpul. Ia să facem noi un punct de atracţie turistică nou, care să fie şi specific şi unic în acelaşi timp. Şi aşa s-a născut, probabil, ideea unui tunel în gheţar. Tunelul, denumit Peştera de Gheaţă - pentru că asta e, o peştera enormă - va putea fi vizitat chiar din primăvară lui 2015.

Cu peste 500 de metri lungime, tunelul va avea lumina, sculpturi unicat în gheaţă şi fel de fel de camere şi tuneluri mai micuţe, gen labirint, prin care turiştii vor putea trece şi vor putea admira măreţia şi frumuseţea secţiunilor făcute în gheţar. Gheţarul nu a fost ales întâmplător, pentru că, din punctul de vedere al formării, acesta este unul în care zăpadă compactă a jucat un rol primordial în formarea lui, prin depunerea ei strat peste strat în mii de ani. În secţiunile existente în tunel se va putea observă exact culoarea diferitelor straturi depuse în miile de ani care au trecut de la formarea înceată a acestui gheţar fabulos.

Totodată, straturile pot da indicii oamenilor de ştiinţă şi despre cum era vremea când s-au depus-dacă era mai cald sau mai umed, atunci straturile vor fi mai închise la culoare; de cealaltă parte, dacă era mai rece, straturile erau colorate într-o cromatică deschisă. Programul de vizitare va fi fixat între martie şi octombrie, însă depinde mult şi de cum va fi vremea, cât de cald va deveni şi cum se păstrează tunelurile. Atracţia tunelului în gheţar e cu siguranţă gheaţă albastră din centrul său, cu o cromatică ce aminteşte de cerul imaculat din perioada verilor toride.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii