Islanda, așa cum nu ți-ai închipuit-o niciodată


Postat de Ann in 26 Sep 2014
Islanda, așa cum nu ți-ai închipuit-o niciodată

Handbal. În Islanda, handbalul este sport naţional. Însuşi preşedintele Islandei a vorbit presei despre cât de important e handbalul pentru ţară pe care o conduce. Nu e locuitor care să nu ştie numele tuturor jucătorilor din echipele naţionale, iar orice performanţă a naţionalei de handbal este foarte importantă pentru fiecare individ.

Deşi nu e popular prin SUA sau alte ţări, handbalul şi-a câştigat popularitatea în multe ţări scandivane. El este asemănător fotbalului, însă se folosesc mâinile în loc de picioare. Numai că e mult mai violent şi mai rapid decât fotbalul, scorurile sunt mai mari, iar jocul „murdar”, violent, este o practică obişnuită.

Skyr-ul. Savurat zilnic că o gustare sau împreună cu alte preparate, skyr-ul este cea mai populară mâncare din Islanda. În ciuda faptului că nu este cunoscut în afară Islandei, skyr-ul începe să fie amintit şi prin alte locuri occidentale, după ce turiştii revin din Islanda şi împărtăşesc experienţele avute acolo. Skyr-ul este confudat de mulţi cu iaurtul, însă este de fapt o brânză moale cu multe proteine şi fără grăsimi. Doar islandezii pot cumpără aşa ceva pentru că în restul ţărilor nu se găseşte. Reţete de skyr sunt, însă bacteriile de cultură specială fac imposibilă reproducerea preparatului, asta dacă nu ai nişte Skyr la îndemână, adus de cineva din Islanda.

Yure Lads. Toată lumea sărbătoreşte Crăciunul, însă în fiecare ţară există tradiţii diferite şi chiar denumiri diferite ale Moşului. În Islanda, Moş Crăciunul lor se numeşte Yule Lads, ho, ho, ho (băieţii Yule). Aceşti ciudaţi Yule Lads sunt descendenţi ai trolilor, fiind folosiţi în vremuri străvechi pentru a speria copilaşii care nu erau cuminţi. În 1700, s-a dat un decret prin care li se interzicea părinţilor să se mai joace cu Yule Lads şi să speri copiii, aşa că Yule Lads a devenit tradiţie.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii