Cum sa te pregatesti pentru o calatorie pe munte?


Postat de Elefănțelul Albastru in 12 Sep 2018
Cum sa te pregatesti pentru o calatorie pe munte?

In fiecare an salvamontistii au o multime de cazuri de turisti care trebuie salvati doar pentru ca nu au avut la ei anumite lucruri care le-ar fi putut usura ascensiunea pe munte. Pe langa faptul ca trebuie sa respectam toate traseele marcate si sa fim la curent cu sfaturile, specialistii salvamontistii cu experienta recomanda si pregatirea unui rucsac care sa contina urmatoarele pentru ascensiuni montane.

In primul rand sursa de lumina, frontala, baterii de rezerva, lanterne. In functie de traseul montan lumina poate sa nu fie asa de buna si nu dureaza toata ziua. Se gasesc lanterne peste tot, chiar si surse de lumina de semnalizare. In al doilea rand in rucsacul pentru drumetie trebuie sa existe si o trusa de prim ajutor. Folie de supravietuire, incalzitoare, plasturi, bandaje, pastile, orice ar putea fi necesar ca sa nu ai probleme trebuie sa se gaseasca in trusa de prim ajutor. Folia e importanta pentru ca ne ajuta sa nu avem hipotermie, ne fereste de ploaie, apa, soare prea puternic, frig. In al treilea rand nu ar trebui sa uitam de geaca sau de polar. La munte vremea se schimba rapid si trebuie sa ai protectie suplimentara care sa te fereasca de hipotermie.

Geaca de ploaie, foita impermeabila trebuie sa fie pe lista. In al patrulea rand e obligatorie prezenta telefonului si a unei harti a zonei. Acumulatorul de rezerva, telefonul incarcat, numarul de la Salvamont, aplicatia lor, busola, toate sunt utile in caz ca te ratacesti pe munte. E bine sa stie si cei dragi unde esti, unde te duci, iar in caz de urgenta numarul 112 gratuit e cel care te poate salva imediat. Nu in ultimul rand ar fi bine sa ai si pachet cu mancare, apa, batoane energizante.

In functie de traseul de urmat pachetul poate fi mai mare sau mai mic, dar trebuie sa existe mereu rezerva minima. Nu e bine sa consumi alcool sau sucuri, nici sa cari lucruri de care nu ai nevoie si sunt foarte grele. Per total e bine sa ai rucsac usor, pregatit cu de toate, sa fie bine echilibrat si pastrat pentru a putea supravietui pe munte in caz de probleme.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii