Cum arăta o zi la sala de fitness la 1800?


Postat de Elefănțelul Albastru in 27 Jan 2016
Cum arăta o zi la sala de fitness la 1800?

Sala de fitness şi aparatele de gimnastică nu sunt nişte invenţii noi. Deşi au dotări moderne şi sunt mult mai sofisticate decât în trecut, sălile de fitness au urmat cam aceleaşi principii de câteva sute de ani. Oamenii veneau şi vin la sala ca să scape de kilogramele în plus, să se relaxeze şi să aibă grijă de corpul lor, de musculatura.

Combinarea unor tehnici speciale ce implică exerciţii fizice mai mult sau mai puţin complicate poate avea beneficii pentru organismul nostru atâta timp cât sunt executate aşa cum trebuie. De bază într-o astfel de sală, aparatele de gimnastică au fost inventate pe la 1892 de către medicul elveţian Gustav Zander, urmărind să ajute dezvoltarea unei musculaturi cât mai armonioase.

Avantajul primelor aparate de gimnastică ţinea de alegerea gradului de activitate sau de pasivitate din timpul practicării sportului. Antrenamentul intens nu era recomandat, întrucât, credea medicul, muşchii adevăraţi se formau în timp şi fără eforturi uriaşe din partea individului. Unele aparate erau însă destul de complicate şi impuneau nişte poziţii aproape imposibile. Una dintre ele era culcat pe spate, capul fixat în suport special, pieptul fix. Cum se puteau face mişcări lejere în această poziţie nu se ştie. Precursorul bicicletei de fitness, un fel de bicicletă primitivă, le permitea femeilor să stea doar pe o singură parte şi asta pentru că la acea vreme a sta călare pe sa sau cal era un exemplu de indecentă. Mai rău era că şi bărbaţii, şi femeile nu aveau costume pentru sport şi veneau la săli exact aşa cum erau pe stradă, îmbrăcaţi elegant şi cu accesorii care îi incomodau şi mai mult.

Prima sala de fitness din lume a fost laboratorul lui Gustav de la Stockholm, acolo unde se poate vedea şi bunicul aparatului pentru abdomene, calul mecanic. Aparatele sale puteau corecta postura corpului generată de defecte din naştere şi poziţiile adoptate la locurile de muncă. Deşi aţi crede că nimeni nu se omoră după aceste aparate, ele au fost cumpărate în SUA, pentru centre de spa şi sănătate, dar şi de oamenii foarte bogaţi. Decăderea aparatelor de gimnastică s-a produs odată cu apariţia altora mai performanţe, inventate de Arthur Jones, Nautlius, pe la 1970.

Antrenamentul făcut cu ele era mult mai intens, erau mai uşor de folosit. Cu sau fără trening, sportul era foarte important pentru oamenii secolelor trecute şi aşa ar trebui să rămână şi astăzi. Faptul că oamenii încercau prin orice mijloace „moderne” să îşi menţină sănătatea şi silueta este un este un bun exemplu de obiceiuri inteligente pe care astăzi mulţi dintre noi nu le mai avem.

Cu toate că nu aveau săli de fitness aşa de primitoare şi câteva ore petrecute acolo păreau mai degrabă nişte încercări nereuşite de tortură, rezultatele erau vizibile şi oamenii reveneau ori de câte ori aveau ocazia.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii