Ce este şi cum functionează Bitcoin-ul


Postat de Elefănțelul Albastru in 08 Jun 2017
Ce este şi cum functionează Bitcoin-ul

Bitcoin-ul este un concept tot mai vehiculat astăzi, în lumea modernă dependentă de online. Sunt două accepţiuni ale acestui termen, pe de o parte avem un sistem de plată electronică descentralizat, pe de altă parte vorbim despre o monedă digitală, criptomoneda. Bitcoin-ul a apărut din nevoia protecţiei investiţiilor şi a finanţării libere a afacerilor, fără prezenţa instituţiilor financiare şi fără reglementări şi constrângeri. Moneda Bitcoin este o implementare a conceptului criptomonedă, adus în atenţia publicului prima dată în 1998 de către Wei Dai.


Nu există în realitatea fizică, bitcoinii valorează imens, până la 2.424 dolari în prezent, urmând ca peste 10 ani să se ajungă la 100.000 dolari. Mai mulţi bitcoini pot fi folosiţi la cumpărături online, se pot face plăţi în bitcoin, există magazine din toată lumea care acceptă plăti cu bitcoini, se pot retrage chiar şi de la bancomate speciale pe un soi de carduri atipice.

Creatorul Bitcoin este Satoshi Nakamoto, un dezvoltator software, fiind iniţial un sistem de plăţi electronice bazate pe o structură matematică. Prima dată când s-a auzit de Bitcoin a fost prin 2008, apoi în 2009 creatorul său, care comunica doar prin email şi social media, a dezvăluit software-ul creator de bitcoini. Toate computerele care intră în reţeaua unde există Bitcoini şi urmăresc tranzacţiile sunt motivate doar de numărul de bitcoini care se lansează la fiecare 10 minute, bitcoinii fiind oferiţi unui calculator care ajută la urmărirea tranzacţiilor şi la menţinerea reţelei. De abia în 2013 Bitcoin a avut o perioadă de boom, în doar două-trei luni a crescut de la 22 dolari la 266 dolari.

Limitarea impusă de protocolul bitcoin este de 21 de milioane de bitcoini creaţi de „mineri”, practic calculatoarele care ajută la generarea bitcoinilor. Monedele pot fi divizate în părţi mai mici şi se pot face tranzacţii cu acestea fără limită. Spre deosebire de monedă obişnuită, care are o bază reprezentată de aur sau argint, ţinută într-o bancă centrală, bitcoin-ul se bazează cum am văzut pe matematică.

Oricine are software-ul (open source) producător poate genera bitcoini pe baza unor formule matematice, soluţia la aceste probleme este de 64 de cifre-problemele sunt însă din ce în ce mai dificile.

Iată, pe scurt, şi principalele caracteristici ale Bitocoin-ului: Este descentralizat-nu există o singură autoritate centrală care controlează reţeaua; Este foarte simplu de setat-adresa care îţi permite să intri în lumea bitcoin se creează imediat; Este anonim-nimeni nu ştie cine, ce face; Este complet transparent-oricine poate spune câţi bitcoini au fost stocaţi pe o adresă publică dedicată bitcoin; Taxele pentru tranzacţii sunt minuscule; Este rapid-reţeaua bitcoin procesează plata şi bitcoinii ajung oriunde în lume în câteva minute; Odată trimişi, bitcoinii nu mai pot fi recuperaţi - când ai trimis bitcoini poţi să îi recuperezi doar dacă destinatarul ţi-i trimite înapoi, altfel ei dispar din posesia ta definitiv.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii