Bitcoin: moneda virtuală vs. moneda offline


Postat de Elefănțelul Albastru in 08 Jun 2017
Bitcoin: moneda virtuală vs. moneda offline

Totul a început în noiembrie 2008 cu o lucrare postată într-o listă de mailing: „Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. Autorul era Satoshi Nakamoto, iar la doar trei luni de la apariţia acestei informaţii se lansa prima reţea bitcoin, odată cu apariţia unui client de bitcoin open source. Primul care a profitat de pe urma acestei invenţii revoluţionare, în afara autorului sau, a fost Hal Finney.

În aceeaşi zi în care a fost lansat softul acesta l-a descărcat, primind 10 bitcoini de la Nakamoto. Era prima tranzacţie cu bitcoini. Reţeaua avea susţinerea lui Wei Dai, creatorul predecesorului bitcoin b-money şi Nick Szabo, creatorul altui predecesor, bit gold. După ce a renunţat nu se ştie de ce la afacerea cu bitcoini, întregul sistem al lui Nakamoto a fost preluat de dezvoltatorul Gavin Andresen.

În prezent, 2017, la nouă ani de la crearea Bitcoin, moneda digitală, virtuală, valoarea sa depăşeşte 2.400 de dolari şi în următorii 10 ani se va atinge 100.000 de dolari. Cât de mulţi bitcoini se pot crea? 21 de milioane, dar asta până în 2140, peste 10 ani vom avea cam 17 milioane de bitcoini.

Cum funcţionează Bitcoin? Este simplu. Primul pas ar fi instalarea unui „portofel” digital pe computer sau terminalul mobil. Softul e gratuit şi open source, el generează adresa Bitcoin. Există la ora actuală există trei astfel de portofele digitale: softul de pe computer, cel de pe mobil şi unul Web, adică cel de pe site-ul unui prestator de servicii care găzduieşte bitcoini. Securitatea tranzacţiilor e garantată de „cheia” publică encryption4, în momentul în care apare o adresă Bitcoin nouă două chei, publică şi privată sunt generate, unice, cu numere şi litere în componentă. Ai „portofelul”, începi să faci şi Bitcoini. Îi poţi cumpăra, îi poţi transfera prin BitInstant.

Însă nu toate tranzacţiile sunt stocate public şi permanent pe o reţea Bitcoin, asta înseamnă că tot ce se întâmplă pe o adresă e vizibil pentru toată lumea. Fiecare tranzacţie trebuie să aibă o adresă bitcoin nouă pentru securitate şi o mai bună accepţiune a termenului privat. Când sunt bitcoini destui poţi să începi tranzacţiile, să cumperi ce vrei tu unde se acceptă bitcoini, online, chiar şi offline. Verificarea tranzacţiilor durează câteva minute, aprobarea e apoi instanţă. Tot ce se tranzacţionează în lumea Bitcoin apare într-un fişier public, block chain.

Care sunt diferenţele faţă de o monedă obişnuită, offline? Iată-le: Bitcoin foloseşte tehnologia P2P şi nu există o autoritate centrală, reţeaua se ocupă de verificări şi procesări, nu există un coordonator care să dirijeze totul; Bitcoin e digital-da, există şi bitcoini fizici pentru unele companii, însă Bitcoin e o monedă digitală; Bitcoin are o limită maximă de 21 milioane-la fiecare 10 minute apar 25 bitcoini, limita va fi atinsă în 2140; o monedă normală nu are nicio limită de emitere; Bitcoin e un produs complex-e o criptomonedă care ascunde multe alte concepte greu de explicat pentru că sunt abstracte; Bitcoin are o accepţie limitată-nu se pot face o mulţime de tranzacţii cu el, spre deosebire de dolar, de pildă, care e acceptat în toată lumea; Tranzacţiile cu bitcoini au limitări-temporale şi legate de fondurile disponibile; Nu există asigurări pentru balanţa de bitcoini-dacă pierdeţi bitcoinii nu prea aveţi ce face; Eventualele taxe pentru tranzacţii, comisioane sunt mai mici sau chiar inexistente.


FacebookGoogle+Twitter

Adaugă un comentariu

nu va fi publicat pe blog
cod verificare
* Câmpuri obligatorii